Замовити дзвінок
49051, УКРАЇНА, м. Дніпро, вул. Каштанова, 15А

Пн-Пт: 8:30-17:00 | Сб, Нд: вихідний

Правильна експлуатація фритюрниці і техніка безпеки при роботі з нею (рекомендації «Кодаки Трейд»)

Статистика української ДСНС показує, що в останні 2 роки різко зросла кількість пожеж на кухнях ресторанів, барів, кафе, їдалень і різного роду закусочних. У 30% випадків причинами пожеж були замикання в проводці, несправність обладнання і банальні підпали, а 70% пожеж сталися через неправильну експлуатацію теплового обладнання - всьому виною виявлялася залишена без належного нагляду фритюрниця (чебуречниця), в якій запалало масло.

Статистика, погодьтеся, лякає. Доказом тому є не один десяток пожеж, що сталися в Дніпрі та Україні тільки за перші 6 місяців поточного, 2018 року.

Наведемо лише деякі з них:

Лютий запам'ятався резонансними пожежами в олександрійському кафе «Мак де Бург», одеському пабі «Mick O'Neills», запорізькому фастфуд-ресторані «Baraka» і дніпропетровської точці фаст-фуду на Пастера (район пл. Островського). У підсумку «Мак де Бург» і «Mick O'Neills» змушені були заново купити професійне обладнання для кухні та зробити витратний ремонт, «Baraka» був знищений зсередини, а в Дніпрі через масштабну пожежу вигоріло понад 100 кв. метрів торгівельних площ.

  • У березні задимлення масла у фритюрниці та несправна витяжка мало не стали причиною масштабної пожежі в криворізькому розважальному комплексі «Jump City». Хоча співробітникам комплексу вдалося впоратися з пожежею самостійно, внаслідок задимлення було евакуйовано відвідувачів і персонал РК.
  • Травень запам'ятався пожежами в криворізькому кафе «Джеронімо», загорянням дніпропетровської шаурмічной на пр. Богдана Хмельницького (біля «Варуса») і вибухом пересувної шаурмічної у Василівці (Запорізька область). В результаті кафе «Джеронімо» довелося купувати нове обладнання для смаження пиріжків і робити косметичний ремонт кухні, для дніпропетровської шаурмічної стало потрібне нове фаст фуд обладнання та ремонт павільйончика, а то, що залишилося від пересувної шаурмічної в Василівці, навіть на металобрухт здати не вдалося.
  • У червні від пожежі постраждала дніпропетровська пекарня-кондитерська «Булочка». Було знищено 50 кв. метрів внутрішньої площі, а також теплове і барне обладнання.

«Якщо ви зібралися купити фритюрницю в Україні, то вам слід знати, що установка професійної фритюрниці та подальша з нею робота вимагають суворого і неухильного дотримання правил експлуатації та безпеки, - радять інженери сервісної служби «Кодаки Трейд». - Масло в її ванні може розігріватися до температури 200°С і становить серйозну небезпеку як для здоров'я працюючих з фритюрницею співробітників, так і для будівель, в яких вона розташовується. Гаряче масло може розбризькатися, викликаючи серйозні опіки і схильне до інтенсивного займання, що може обернутися серйозною пожежею».

У зв'язку з цим варто ще раз нагадати власникам і покупцям теплового обладнання правила експлуатації фритюрниць та заходи безпеки при роботі з ними.



Поради щодо правильної експлуатації фритюрниць

1. Установка фритюрниці та її монтаж. Залежно від виду (настільна чи для підлоги), фритюрницю слід встановити на столі або підлозі без додаткових кріплень. Врахуйте, що це технологічне обладнання не таке просте, як здається, тому встановлювати його краще за допомогою професійного монтажника. Монтувати фритюрницю слід на спеціальну металеву підставку, яку потрібно точно вирівняти в горизонтальній площині відповідно до нерівностей підлоги.

Це найважливіший момент і до нього слід підходити з усією серйозністю, адже під час роботи з фритюрницею кипляча олію дуже часто розбризькується та може спалахнути. Щоб уникнути пожежі і травматизму працівників, розташовувати апарат слід не менше, ніж за півметра від будь-якого іншого обладнання, у якому присутнє живе відкрите полум'я - мангалів, печей, барбекю, грилів.

2. Вибір місця установки фритюрниці. Встановлювати фритюрницю найкраще на спеціальний робочий стіл з нержавіючої сталі. Працююча фритюрница професійна повинна бути забезпечена хорошою вентиляцією, тому зближення будь-якого з її боків зі стіною категорично заборонено. Не забудьте про встановлення над фритюрницею витяжного накриття з жировловлювачами - це треба зробити в обов'язковому порядку, щоб забезпечити нормальний робочий клімат в приміщенні.

Наявність біля фритюрниці робочих столів з нержавійки - дуже зручний і безпрограшний варіант, адже всі необхідні продукти будуть у вас завжди під рукою, а у аудиторів Держпродпотребслужби буде менше претензій до санітарного стану кухні під час перевірок.

3. Перше використання фритюрниці. Перед першим використанням фритюрницю слід повністю вичистити. Після цього слід обробити ванну розчином води і оцту (співвідношення частин - 10/1), щоб видалити виробниче мастило – його наносять для того, щоб надати новому виробу блиск і забезпечити його додатковий захист від іржі.

4. Подальша робота з фритюрницею. Щодня, починаючи роботу з фритюрницею, бажано проводити огляд її технічного та санітарного станів. Роботу варто починати з установки необхідного температурного режиму за допомогою терморегулятора. Далі потрібно переконатися, що кран для зливу відпрацьованого масла закритий і його замкнуто на фіксатор.

Після вищеописаних дій можна заливати масло до ванної, ретельно дотримуючись його обсягу по відмітках, і включати фритюрницю в мережу. Включена зелена лампочка на робочій панелі буде свідчити про початок розігріву масла. Включення жовтої сигнальної лампочки підкаже вам про досягнення маслом максимальної температури кипіння, після чого фритюрницю потрібно залишити в такому режимі хвилин на 10-15 (щоб забезпечити оптимальний прогрів масла). Тепер можна приступати до смаження ваших продуктів.



Важливі правила безпеки при роботі з фритюрницею

Техніка безпеки при роботі з фритюрницею передбачає такі вимоги:

  • Обов'язкова перевірка санітарного стану повинна проводитися кожного разу перед початком роботи з апаратом.
  • Корзину з продукцією слід повільно опускати в киплячу олію, щоб не допустити розплескання жиру.
  • Вивантаження готової продукції проводиться з максимальною обережністю, щоб уникнути опіків від попадання гарячого масла на працівника.
  • Заливати масло до потрібно із суворим дотриманням його обсягу по відмітках на краях ванної.
  • Уважно стежте за рівнем масла та обережно доливайте його до необхідної позначки. Пам'ятайте, що максимальна температура киплячого масла не повинна перевищувати 190°С (кожна з фритюрниць, що поставляються компанією «Кодаки Трейд», має тепловий запобіжник, який вимикає фритюрницю, при досягненні температури масла понад 190°С щоб уникнути його загоряння - див. фритюрница купити).
  • Не слід залишати киплячу олію без зануреної до неї продукції – вона почне диміти та станеться її загоряння.
  • У разі загоряння олії ні в якому разі не гасіть її водою! Ванну із палаючим маслом слід накрити рушником або будь-якою іншою щільною тканиною, щоб вогонь мав задихнутися від нестачі кисню.
  • Заміну олії у фритюрниці слід проводити через кожні 5-10 жарок (тут все залежить від якості масла, інтенсивності смаження та виду продукції).
  • Заміна олії у фритюрниці проводиться тільки після її відключення від електромережі і охолодження. Відпрацьовану олію зливають через спеціальний кран. Після слід провести очищення стінок ванної, відстійника та кошика від наявних опадів.
  • Очищену від опадів ванну зі вставленої до неї кошиком заливають водою з додаванням спеціальних засобів для чищення та кип'ятять не менш ніж 1 хвилину при температурі 100°С.
  • Після закінчення роботи фритюрницю слід обов'язково відключити від електромережі, злити залишки в олії та вийняти кран з відстійника.

Компанія «Кодаки Трейд» нагадує, купити професійне обладнання для кухні можна у нашому дніпропетровському виставковому залі на вул. Каштановій 15-А, а також у інтернет-магазині за посиланням https://kodaki.ua/shop, де ви швидко та просто можете зробити замовлення в режимі online, а також підібрати інше супутнє обладнання.

Бажаємо розквіту вашого бізнесу та лише самих вдалих покупок!!!



  • Правильна експлуатація фритюрниці і техніка безпеки при роботі з нею (рекомендації «Кодаки Трейд»)

Tags купити фритюрницю, фритюрниця купити, купити професійне обладнання для кухні, обладнання для смаження пиріжків, фаст фуд обладнання, фритюрниця професійна

Підпишіться та отримуйте новини, акціїї та спеціальні пропозиції  

Ми працюємо для Васпн-пт: 8:30-17:00
сб, нд: вихідний
+38 050 88 757 33

+38 068 348 87 97

© "КОДАКИ", 1992–2024.
Всі права захищені.

Зверніть увагу, що комлектація та зовнішній вигляд товару можуть відрізнятися від зображених на фото. Виробник може змінювати вигляд та комплектацію різних партій товару.
Адміністрація сайту в односторонньому порядку може вносити необхідні зміни в описах товарів, їх технічних характеристиках та вартості, не повідомляючи про це відвідувачів. При цьому ціна кожної окремої одиниці товару, вартість якої була оплачена покупцем в повному обсязі, не може змінюватися продавцем в односторонньому порядку.
Проходячи реєстрацію на сайті kodaki.ua ви зобов'язані надати тільки точну та достовірну інформацію про себе, а також свої реальні контактні дані. При пройденої реєстрації вам буде надано персональний логін і пароль, за який ви несете персональну відповідальність і не повинні передавати ці дані третім особам.
Обробка, зберігання та забезпечення конфіденційності та безпеки персональних даних здійснюється відповідно до чинного українського законодавства в сфері захисту персональних даних.
Ми готові відповісти на всі ваші запитання та надати повну та точну інформацію про нашу продукцію.
Ми прагнемо забезпечити вас максимально достовірною та актуальною інформацією.