Одним з постійних технологічних процесів в закладах громадського харчування є миття використаного посуду, столових приладів та інвентарю. Для полегшення цього процесу та зниження трудових витрат на професійних кухнях широко використовується промислові посудомийні машини для ресторанів, які розраховані на інтенсивну експлуатацію. Одна з них - посудомийка купольного типу.
Опис посудомийки купольної
Посудомийна машина являє собою прилад з куполом, яким накривається кошик з посудом. В бойлер-ємності машини ТЕНами підтримується постійна температура до 85°С. Температурні показники відображаються на спеціальному табло, яке встановлено на корпусі або на куполі приладу. Тиск в системі залишається незмінним завдяки зворотному клапану зливного шланга, що встановлений на кожній машині. При піднятті купола подача води блокується і процес миття зупиняється.
Мийка під куполом здійснюється в кілька етапів:
- Безпосереднє миття посуду під струменями гарячої води з внесенням миючого засобу;
- Гаряче або холодної ополіскування (в залежності від моделі) з внесенням ополіскувальних засобів. Процес здійснюється за зразком «атмосферного бойлера», який не дозволяє змішуватися холодній і гарячій воді.
Один повний цикл миття займає 55-90 секунд.
Всі моделі підключаються до системи холодного водопостачання, однак можна підвести як холодну, так і гарячу воду. Це дозволяє істотно економити електроенергію. Слід враховувати, що вода в системі може мати зайву жорсткість і буде потрібно купівля додаткових фільтрів і використання пом'якшувача води.
Купольні посудомийні машини відрізняються більш великими габаритами, ніж (наприклад) фронтальні. Для їх установки необхідна достатньо вільне місце на кухні або в мийному приміщенні. Крім цього, разом із купольними приладами встановлюються столи для посудомийних машин (передмийні та для чистого посуду), які також вимагають додаткового простору. Якщо апарат розміщується нижче точки зливу, то для якісного відтоку використаної води його оснащують помпою.
Всі сучасні моделі комплектуються дозаторами ополіскуваючих засобів та дозатором миючих засобів. Висока ефективність купольних апаратів забезпечується за рахунок повністю автоматичного режиму роботи та можливості контролю температури. Завдяки особливостям конструкції в машинах можна здійснювати миття не тільки сервірувального посуду, але і каструль, сковорідок, а також дбайливе миття тендітних предметів (келихів, салатників). Зазвичай в стандартну комплектацію апаратів входить два кошики - для сервірувальних тарілок і столових приладів.
Продуктивність купольного обладнання становить 60 кошиків або 1080 тарілок на годину. Тому доцільним є купити купольну посудомийну машину буде закладів, які розраховані на одночасне обслуговування 100-250 чоловік і де подають від 250 до 500 страв на годину.
Для оптимізації роботи приладів і продовження терміну їх експлуатації важливо використовувати якісні миючі засоби, підібрані з урахуванням жорсткості води, а також здійснювати попередню підготовку посуду до миття з використанням душуючого пристрою.