Кейтерінг і лінія самообслуговування
Уточнити Пошук
Хорека кейтеринг - це виїзне харчове обслуговування, яке включає не тільки
приготування їжі та її доставку, а також й сервіровку, оформлення столу,
підтримування страв в необхідному температурному режимі та багато іншого, для
чого використовується спеціальне обладнання. Послугами кейтерингових компаній
користуються на різноманітних банкетах, презентаціях, корпоративах, весіллях,
пікніках та дитячих святах тощо.
Особливості вибору обладнання та посуду для кейтерингу
Кейтеринг вже давно перестав
бути тільки доставкою готової їжі. Кейтеринг
- це коли не ви, а ресторан їде до вас. Відтепер це справжнє мистецтво
приготувати, оформити та
подати їжу на будь-якому заході, де б він не відбувався. Величезна кількість компаній (наприклад) спеціалізується виключно на
проведенні
банкетів і фуршетів, організації свят і корпоративних заходів.
При будь-якому вигляді виїзного обслуговування наявність правильно
підібраного кейтеринг обладнання та чітка організація частувань для гостей
позитивним чином вплине на імідж вашої компанії. Зараз є популярними наступні формати
кейтерингового обслуговування - фуршет, кава-брейк, обід, банкет, барбекю,
коктейль в приміщенні і під відкритим небом. Це і банкет в офісі, і пікнік за
містом, день народження в заміському будинку або ж на яхті.
Для кожного заходу підбирається необхідне обладнання та кейтеринг інвентар.
На одних заходах виставляються фуршетні лінії, що складаються з мармітів і
диспенсеров, салат-барів і теплових елементів, а також різних етажерок. На
інших заходах обладнання для підтримки температури страв знаходиться в технічній
зоні, а гостей обслуговують офіціанти, пропонуючи їм страви і напої. Крім
того велике значення має сервіровка столів на заході: поєднання посуду,
столових приладів і келихів, а також
підбір
відповідного текстильного оформлення.
Яких типів зазвичай використовувається інвентар для кейтерингу:
- Для транспортування і зберігання готових страв (контейнери, кошики, візки,
коробки, кришки, диспенсери, власники, гастроємности);
- Для транспортування і миття посуду (решітки, касети, ємності для столових
приборів).
- Для сервірування столу (столовий посуд, прилади, келихи, кухлі, диспенсери,
етажерки, лінії для шведських столів)
- Для підтримки в потрібному температурному режимі (термоси, термоконтейнери,
марміти, візки з охолодженням та інше обладнання).
- Лінії роздачі для їдалень та інших
підприємств громадського харчування
Висока якість обслуговування в сучасних ресторанах, шкільних їдальнях, кафе
та інших підприємствах громадського харчування безпосередньо залежить не тільки
від професіоналізму працюючого там персоналу. Велику роль відіграє професійне
обладнання, що встановлене в цих закладах.
Про це знає кожен власник ресторанного бізнесу. В даний час практично
скрізь використовуються лінії роздачі для громадського харчування, які
комбінуються з різних видів конструктивних елементів, а це дозволяє значно
поліпшити обслуговування та швидко доставити готові страви до відвідувача.
В лінії роздачі харчування (або лінії самообслуговування) зазвичай входять
такі агрегати як:
- Марміти для збереження оптимально теплої температури страв.
- Холодильні прилавки.
- Диспенсери для посуду.
- Вітрини з охолодженням (для зберігання готових холодних закусок і салатів).
- Візки для доставки готових страв з кухні та шпильки для збору підносів.
Лінія роздачі їжі дозволяє значно збільшити пропускну здатність вашого
закладу без втрати якості обслуговування клієнтів. Зменшення трудових і
тимчасових витрат на приготування їжі благотворно позначається на ефективності
роботи персоналу. Використання якісного обладнання збільшує відвідуваність і
рентабельність підприємств харчування, що веде до збільшення доходів цих
закладів.
Залежно від кількості посадкових місць підприємства громадського
харчування, кількості страв і формату закладу, роздавальна лінія для кафе чи
їдальні може бути скомплектована дублюючими модулями, які збільшують її
загальну довжину та пропускну здатність. Технологічний ланцюжок в такому
випадку складається з трьох основних модулів (марміти, холодильні прилавки/вітрини
та нейтральні елементи).
В цілому, функціонал обладнання роздавальні дає наступний ефект:
- Обслуговування за мінімальний час.
Будь-яка класична технологія лінії роздачі їжі дозволяє отримати своє
замовлення в короткі терміни, не чекаючи приходу офіціанта.
- Зручність і ергономіка по відношенню до відвідувачів закладу та
обслуговуючому персоналу.
Не потрібно довго стояти в черзі за своїм блюдом, потрібно лише підійти до
відповідного модулю.
- Рекламна функція.
Вся продукція знаходиться перед очима у клієнта, що несе певне маркетингове
навантаження. Маючи візуальний контакт з красиво оформленими та апетитними
стравами, клієнт охочіше їх візьме, ніж просто прочитавши опис в меню. Кращий
приклад подібного обладнання - продукція італійських виробників.
- Підвищується прохідність залу.
Лінія роздачі харчування для кафе дозволяє створити постійний потік
відвідувачів. А чим більше відвідувачів - тим більший прибуток підприємств
громадського харчування.
Дане обладнання має відповідати санітарним нормам і бути сконструйоване тільки
з якісних матеріалів.
Робочі поверхні модулів повинні бути зносостійкими та витримувати значні
навантаження. Важлива особливість і сучасна тенденція - лінії роздачі
харчування для столових та кафе повинні бути з адаптивним дизайном і
проектуватися під будь-які конфігурації обіднього залу підприємства
громадського харчування.